Magnum ili kako je stvoreno fotografsko novinarstvo

Želja da fotografija ne bude dokument nekog događaja nego i težnja da fotograf postane izveještavač sa slikom,  pokrenula je na različitim mjestima u svijetu nekoliko fotografa da počnu promišljati na isti način. Fotograf ulzi u epicentar zbivanja i postaje aktivnim sudionikom nekog događaja, a ne samo pasivni promaterač.

Osnovna ideja potekla je od Roberta Cape jednog četvorice osnivača fotografske agencije Magnum, Roberta Cape koji se nalazio u amfibijama kojima su saveznici izvršili desant na Normandiju i preokrenuli tijek drugog svjetskog rata. Iako su fotomaterijali proizašli iz tog događaja bili gotovo uništeni od morske vode, ipak su ostali jedino svjedočanstvo tog povijesnog trenutka.robert cappacappa NORMANDIJA


Agencija je osnovana 1947. a, osnivači pored spomenutog Roberta Cape bili su Henri Cartier Bresson, Georg Rodger i David Seymour.
Osnovna ideja bila je promovirati fotografiju koja je u isto vrijeme i umjetnička fotografija i reportažna fotografija, dakle ne sirova fotografija koju može snimiti bilo tko, nego reportažna fotografija koja će dati informaciju , no i izazvati određene osjećaje kod gledatelja i funkcionirati kao umjetničko djelo.
Za ilustraciju koji je značaj imala ta agencija u povjesti stoji činjenica da je u doba hladnog rata upravo Henri Cartier Breson jedini imao dozvolu napraviti fotografije u komunističkim zemljama Kini i SSSR-u.
Kao najvažniji progres koje promovirala ova foto-agencija je autorsko pravo koje ostaje autorima fotografija, a ne magazinima koji su objavili njihove fotografije.
Rober Capa i David Seymoure poginuli su prateći neke od ratova koji su slijedili nakon Drugog svjetskog rata.

Za svakoga koji se želi početi baviti reportažnom noviskom fotografijom, ne početi učiti iz  povijesti Magnum foto agencije isto je što i početi učiti pisati i čitati , a preskočiti prvih 15 slova abecede.

Magnum fotoagencija postoji i danas i jedna je od najvažnijih fotografskih agencija na svijetu.
za više informacija pogledajte na http://www.magnumphotos.com


About this entry